NEO BANKSIDE

Challenge

NEO Bankside is the award-winning mixed-use development on London’s South Bank. Designed by renowned London architectural practice Rogers Stirk Harbour + Partners, a set of six-sided apartment blocks beside the Tate Modern art gallery on the edge of the River Thames.

 

Like the Centre Pompidou and many other buildings designed by studio founder Richard Rogers, the four towers feature external bracing systems that form a steel diagrid across the facades. These supports carry the weight of each structure, preventing the need for load-bearing walls inside the building and in turn allowing flexible layouts on different floors. The exposed steel structure is also intended as a nod to the industrial heritage of the area, which was once home to a large oil-fired power station (now Tate Modern). The development towers range from 12 to 24 storeys in height providing 217 apartments in total, surrounded by gardens and pathways designed by landscape  architects Gillespies.

 

RAND were asked to create a film to provide a moving record of the building, it’s location and the experience of it’s residents. The height and proximity of each ‘Pavilion’ would prove a challenge to capture using traditional dollies and cranes.

Approach

With airspace restricted over much of the dense residential areas of London, the use of helicopters would not have given the access we envisioned or the flexibility to move between buildings to capture reflections and the views that each building frames in all four directions. Instead we used a professional Drone and two-man crew to pilot the two metre device in and around the development. This also allowed us to create seamless shots that captured action on the ground before rising between the glass prisms and up over the entire plot to reveal the layout, location and views of the City.

 

While residents slept, the shoot began on a July morning at 3am to capture the quiet serenity of this magnificent building. The use of time-lapse and multiple units allowed us to illustrate how the light affects the fabric of the building across a twelve hour cycle.

Results

The footage was split between interior and exterior rushes that allowed the creation of a 60 second master edit as well as several social media friendly 15 second versions. The films were very well received and the project plans to extend across all of Native Land’s development portfolio as each new building is completed.

 

View the development